Hraj sa a rozvíjaj / tip na darček

pondelok, mája 29, 2017

Kto by nemiloval stavebnicu LEGO. Hrávali sme sa s ním my a teraz sa s nim zabávajú naše deti. Lego je láska na prvý pohľad. Farebné kocky, ktoré zapájame do seba a pred očami nám vzniká krásny príbeh. Naše deti majú vekové rozpätie od 7 mesiacov do 6 rokov, takže sme obsiahli veľkú časť Lego stavebníc. Už nám chýba len nejaký tínedžer a máme vystarané. (smiech) A ako to vlastne začalo?



História LEGA

LEGO je legenda, ktorá detský život sprevádza už od roku 1932.  Zrodilo sa v dánskej rodine. Otec tejto úžasnej stavebnice bol tesár Ole Kirk Christiansen. Spočiatku vyrábal drevené kocky, až v 40tich rokoch 20.storočia dostala stavebnica podobu, v ktorej ju poznáme dodnes. V roku 1935 založil firmu s názvom LEGO. Nie je to vôbec náhodné slovíčko. Je odvodené z dánskeho "Leg Godt," čo znamená "Hraj sa dobre."

Spoločnosť Lego Group si v roku 1958 svoje stavebnicové produkty patentovala a svoj dizajn od tej doby používa. V tom istom roku bola každá kocka vytvorené tak, aby sa dala spájať s ostatnými ľubovoľnými kockami. Dokonca sedia aj na rozdielné sady v danom type Lega.

Lego minifigúrky si na svoj zrod museli počkať do roku 1978. Už v tom čase sa  myslelo aj na rasovú diskrimináciu, a preto pre svoje minifigúrky zvolila sýto žltú farbu. V roku 2004 sa figúrky dočkali aj iných farieb.
Lego nezostalo len v detských škatuliach. Od roku 1997 existujú aj videohry a už aj celovečerné filmy.


Prečo je Lego tak známe a populárne? S istotou môžeme povedať, že tieto plastové stavebnice nie sú určené len pre deti. Častokrát sú tématicky ladené od policajtov, pirátov, zmrzlinárov, kolotočiarov, rušňovodičov až po Lego City, ktoré sú zamerané na mestský život. Lego Castle. Lego duplo, ktoré sa venuje najmä našim malým potomkom. V neposlednom rade Lego Technic, ktorý sa zameriava na špeciálne mechanické stavebnice. Samozrejme že by sme ich takto mohli menovať až do skorého rána. (smiech)

My matky asi nemáme toľko času, aby sme si krátili dlhé chvíle zložitými stavbami. My tie dlhé chvíle totiž nemáme. (smiech) Máme len mini chvíľky v našich životoch, keď sa odreagujeme s našimi deťmi pri stavebnici Lego a hlavne pri perfektnom Lego Duplo. Táto stavebnica je určená pre tých najmenších a keby sme dali dokopy Lego Duplo v našich dvoch domácnostiach, môžeme si otvoriť detský kútik. (smiech)


V spolupráci s Lego Duplo.
Nie len matky používajú Lego stavebnicu ako formu relaxu. Niektoré z nás si s ním aj tak trochu cvičia mozgové závity. (smiech) Na svete existuje mnoho umelcov, ktorí Lego kocky používajú ako hlavný umelecký motív, či si ju zvolia za techniku vyjadrenia sa. Spomenieme umelca Nathana Sawaya.

Umelecké dielo, Nathan Sawaya. Zdroj: internet
A prečo je teda Lego tak jedinečné? Lebo to nie je len hračka. Osobne, bez vedeckej štúdie, si myslíme, že LEGO je veľmi prudko motoricko edukačný produkt, ktorý popri hraní aj rozvíja detskú fantáziu. Áno, aj tú našu matkovsku. (smiech) 

To čo je dobré, nepotrebuje reklamu. Lego je dobré! Čo dobré, LEGO je najlepšie!

Aké výtvory z lega máte doma vy? Alebo sa s ním vaši drobci ešte nehrajú? Tak neváhajte a určite im ho doprajte, napríklad na blížiaci sa Medzinárodný deň detí. Určite sa potešia. :)



You Might Also Like

1 komentárov

Populárne príspevky

Kolekcia ĽÚBIM ŤA

ZOBERPREČ

ZOBERPREČ